Forum - Mediere si mediatori.
Bine ati venit pe Forum.
Suntem onorati de vizita dumneavoastra.

Pentru a va inregistra, nu trebuie sa fiti nici mediatori, nici juristi si nici de o alta profesie in legatura cu medierea.

Va aflati intr-un litigiu (civil, comercial, penal), sunteti in conflict cu o persoana (fizica sau juridica) si nu cunoasteti procedura medierii?

Vizitati subiectele abordate pe forum si daca nu va ofera un raspuns satisfacator, adresati propriile dumneavoastra intrebari.

Vă vom răspunde, în limitele pe care ni le permite legea (a se vedea Regulamentul).

Mulţumim de înţelegere şi vă aşteptăm!


Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Bookmarking social

Bookmarking social digg  Bookmarking social delicious  Bookmarking social reddit  Bookmarking social stumbleupon  Bookmarking social slashdot  Bookmarking social yahoo  Bookmarking social google  Bookmarking social blogmarks  Bookmarking social live      

Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social

Parteneri
forum gratuit


MEDIERE dE DIVORT

In jos

MEDIERE dE DIVORT

Mesaj Scris de dinugeorgeta la data de Sam Feb 06, 2010 5:23 am

Mediere de divort

As dori sa aduc in discutie si neajunsurile cu care ne confruntam datorita faptului ca unii judecatori nu cunosc Legea Medierii cu toate ca este din 2006.
Am avut o mediere de divort zilele trecute si cu bucurie am constatat,ca persoanele care au venit la mediere cunosteau atat legea,precum si cat de avantajoasa este in cazul procedurii de divort. Avand in vedere ca persoanele care au venit la mediere stiau despre ce este vorba ,s-a terminat medierea intr-o singura sedinta ,astfel ca la final am incheiat procesul verbal de incheiere si acordul de mediere ,pe care le-am inmanat partilor sa mearga la judecatorie . Urmand ca partile sa faca o cerere de divort pe care sa o depuna la judecatorie. Aici stupoare Doamna judecator nu stia de legea Medierii si a fost foarte surprinsa ca se poate desface divortul prin mediere,drept pentru care cu mare greutate le-a primit actele(cerea de divort, acordul de mediere,care au fost insotite de certificatul de casatorie, copii dupa cartile de identitate si taxele platite),urmand ca partile sa mearga in audienta la presedintele judecatoriei , sa rezolve problema.
Daca din 3.03.2010, va trebui ca judecatorii sa informrze partile ca pot recurge la mediere si sa le explice ce este medierea ma intreb cine va face acest lucru, daca ei nici nu stiu de existenta medierii.
In speranta ca lucrurile vor intra pe un fagas al normalitatii , doresc tuturor colegilor succes in activitate.

dinugeorgeta

Data de inscriere : 06/02/2010
Varsta : 63
Localizare : ploiesti -prahova

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: MEDIERE dE DIVORT

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Sam Feb 06, 2010 5:41 am

Felicitari pentru mediere!
Suna incurajator pentru mediatori.
Promovarea medierii, este absolut necesara ca lucrurile sa se petreaca asa cum s-au petercut in cazul relatat de tine.
Din pacate, cred ca multi judecatori se afla in aceasta situatie.
De acum depinde si de noi sa facem cat mai multa promovare medierii, pe orice cale posibila.
Un rol important il au acum si asociatiile de mediatori. Ar trebui sa facem cat mai multe conferinte publice, seminarii la care oamenii sa participe...
Cu alte cuvinte, trebuie sa facem ceva voluntariat.

De asemenea, trebuiesc facute intalniri si cu magistratii.

Este nevoie de initiativa.

Ca tot vorbim, poate constituim cate un grup de initiativa, macar in marile orase. Smile

P.S. Poate se justifica sustinerea unei campanii de promovare a medierii?! Campania (Eu) Sustin medierea?!


Ultima editare efectuata de catre Fanuta Lisman in Sam Feb 06, 2010 5:54 am, editata de 4 ori (Motiv : mediere la divort)
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Mediere extraprocesuala

Mesaj Scris de Cristi Danilet la data de Sam Feb 06, 2010 9:04 am

Daca medierea are loc inainte de a fi sesizata instanta, nu are rost sa se inregistreze actiune la instanta pentru ca judecatorul sa o incuviinteze. De altfel, legea spune clar:
Astfel, potrivit art. 59 din legea nr.192, dacă părţile ajung la o înţelegere, ea poate fi supusă verificării notarului public în vederea autentificării sau, după caz părţile pot supune înţelegerea verificării de către
instanţa de judecată în vederea încuviinţării, obţinând în acest mod un titlu executoriu. Din formularea textului („după caz”) rezultă indubitabil că se poate apela la instanţă numai atunci când litigiul fusese deja înregistrat la aceasta anterior demarării medierii. O interpretarea contrară ar duce la preluarea de către judecători a unor sarcini specifice notarilor (autentificarea actelor la cererea părţilor), în contextul în care unul din scopurile medierii este tocmai degrevarea instanţelor.


Cu toate aceste, având în vedere că la notar va trebui plătită o taxă de autentificare pe când la instanţă taxa de timbru achitată la înregistrarea acţiunii se poate restitui în întregime, credem că părţile vor prefera aceasta din urmă posibilitate, drept pentru care vor încheia acordul de mediere şi apoi vor sesiza instanţa cerând acesteia să ia act de acord, cu restituirea taxelor. În timp, dacă vor întâmpina greutăţi din partea judecătorilor, vor încheia acordul anterior însă vor îl vor redacta ulterior sesizării instanţei, pentru ca aceasta din urmă să nu ridice obiecţiuni cu
privire la calea aleasă. De aceea, poate e indicată încasarea unei taxe minime şi de către instanţă, fără posibilitatea restituirii, ceea ce ar impune modificarea Legii nr.146/1997 privind taxele de timbru.

Cristi Danilet

Data de inscriere : 06/02/2010
Localizare : Oradea

Vezi profilul utilizatorului http://cristidanilet.wordpress.com

Sus In jos

Re: MEDIERE dE DIVORT

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Sam Feb 06, 2010 7:26 pm

cristivdan a scris:
Daca medierea are loc inainte de a fi sesizata instanta, nu are rost sa se inregistreze actiune la instanta pentru ca judecatorul sa o incuviinteze. De altfel, legea spune clar:
Astfel, potrivit art. 59 din legea nr.192, dacă părţile ajung la o înţelegere, ea poate fi supusă verificării notarului public în vederea autentificării sau, după caz părţile pot supune înţelegerea verificării de către [justify]instanţa de judecată în vederea încuviinţării, obţinând în acest mod un titlu executoriu. Din formularea textului („după caz”) rezultă indubitabil că se poate apela la instanţă numai atunci când litigiul fusese deja înregistrat la aceasta anterior demarării medierii. O interpretarea contrară ar duce la preluarea de către judecători a unor sarcini specifice notarilor (autentificarea actelor la cererea părţilor), în contextul în care unul din scopurile medierii este tocmai degrevarea instanţelor.

Perfect adevarat.
Insa, tinand cont de faptul ca doar instanta (cel putin in momentul de fata) pronunta divortul, partile sunt obligate ca dupa incheierea acordului de mediere sa se prezinte in instanta, indiferent daca au incheiat acordul anterior declansarii procesului de divort.
Prin urmare, am pornit actiunea, ne intoarcem in instanta pentru hoatrarea de expedient.
Nu am pornit actiunea, mergem la notar pentru controlul de legalitate, pentru acele intelegeri pentru care legea prevede (pentru insasi valabilitatea actului) autentificarea. Insa, nimic nu poate opri partile sa mearga la notar si in alte cazuri. Smile
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: MEDIERE dE DIVORT

Mesaj Scris de SAVALACHE RADU la data de Lun Mar 15, 2010 9:04 am

Este interesant demersul cu privire la desfacerea casatoriei prin divort incercand sa dolosim ACORDUL de mediere.
Avantajul creat ar fi acela ca partile nu ar mai trebui sa astepte o luna sau doua pana la acordarea unui termen de judecata. Taxa de timbru este oarecu lipsita de valoare....
Deci partile pot formula actiunea de divort (prin acord), dupa care poatei ncheia ACORDUL de mediere si impreuna cu procesul-verbal de inchidere al medierii le poate prezenta judecatorului de serviciu care poate lua act de aceste inscrisuri si de consimtamantul verbal exprimat de parti ramanand sa pronunte o hotarare?
Este posibil ca instanta sa nu accepte ACORDUL si sa dea termen de judecata?
Daca da termen de judecata mai are rost ACORDUL cand partile isi pot exprima verbal acordul in fata instantei de desfacere a casatoriei?

SAVALACHE RADU

Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 40
Localizare : Bucuresti, sectorul 4

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: MEDIERE dE DIVORT

Mesaj Scris de SAVALACHE RADU la data de Lun Mar 15, 2010 9:22 am

Multumesc d-lui judecator Danilet pentru idee.
Am un divort (prin acord) si am sa inchei Contractul de mediere cu partile. Dupa care, la interval de 1-2 zile, partile vor depune actiunea de divort (vor primi termen probabil peste 30 de zile). Dupa 1-3 zile vor incheia ACORDUL de mediere si am sa-i indrum la judecatorul de serviciu pentru a lua act de ACORDUL de mediere al partilor si sa procedeze potrivit art.271-273 C.proc.civila.
Voi incerca...sa vedem ce se intampla.
Mult succes colegilor mediatori!

SAVALACHE RADU

Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 40
Localizare : Bucuresti, sectorul 4

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: MEDIERE dE DIVORT

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Lun Mar 15, 2010 9:48 am

Te asteptam sa ne tii la curent cu noile informatii.

Asteptam si pe ceilalti colegi.

Este interesant de vazut ce se intampla in cazurile cu minori.

Question

Succes!
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: MEDIERE dE DIVORT

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum