Forum - Mediere si mediatori.
Bine ati venit pe Forum.
Suntem onorati de vizita dumneavoastra.

Pentru a va inregistra, nu trebuie sa fiti nici mediatori, nici juristi si nici de o alta profesie in legatura cu medierea.

Va aflati intr-un litigiu (civil, comercial, penal), sunteti in conflict cu o persoana (fizica sau juridica) si nu cunoasteti procedura medierii?

Vizitati subiectele abordate pe forum si daca nu va ofera un raspuns satisfacator, adresati propriile dumneavoastra intrebari.

Vă vom răspunde, în limitele pe care ni le permite legea (a se vedea Regulamentul).

Mulţumim de înţelegere şi vă aşteptăm!


Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Bookmarking social

Bookmarking social digg  Bookmarking social delicious  Bookmarking social reddit  Bookmarking social stumbleupon  Bookmarking social slashdot  Bookmarking social yahoo  Bookmarking social google  Bookmarking social blogmarks  Bookmarking social live      

Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social

Parteneri
forum gratuit


Poate inceta urmarirea penala daca invinuitul ajunge la mediere cu persoana vatamata?

In jos

Poate inceta urmarirea penala daca invinuitul ajunge la mediere cu persoana vatamata?

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Lun Ian 11, 2010 7:14 am

Care este procedura prin care procurorul de caz inceteaza urmarirea penala impotriva unei persoane invinuite de o infractiune (una din cele pentru care legea permite medierea) daca aceasta va ajunge la o intelegere cu partea vatamata?

Rugam colegii care s-au ocupat mai indeaproape de latura penala sa ne spuna care sunt: 1. posibilitatile partilor de a ajunge la o intelegere si
2. daca, dupa ce s-au inteles si urmarirea penala a incetat, mai poate fi reluata urmarirea penala impotriva invinuitului cu privire la aceeasi fapta?
3. Este obligatoriu ca procurorul sa cunoasca detaliile impacarii partilor sau este suficient sa i se aduca la cunostinta doar procesul verbal al mediatorului? (cred ca in cazul medierii unui astfel de conflict trebuie sa tinem cont si de reglementarile dreptului penal).

P.S. Pentru punctul 3 cred ca trebuie sa deschidem un topik separat. Este un subiect ce merita dezbatut mai pe larg.


Ultima editare efectuata de catre Fanuta Lisman in Lun Ian 11, 2010 7:24 am, editata de 1 ori (Motiv : urmarire penala, mediere, infractiune, intelegere amiabila)
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

MEDIEREA IN PROCESUL PENAL

Mesaj Scris de Costinaso la data de Mar Ian 19, 2010 11:24 am

URMARIREA PENALA AR PUTEA FI SUSPENDATA , PRIN PV ORGANULUI JUDICIAR PE BAZA CERERII PARTILOR SI POATE COPIA DUPA CT. MEDIERE INREGISTRAT, PE DURATA MEDIERII, DAR NU MAI MULT DE 3 LUNI.
Partile sunt obligate sa prezinte organului judiciar acordul de mediere iar solutia data va fi in functie de problema esentiala: retragerea plangerii prealabile & impacarea partilor. In caz pozitiv va inceta Urmarirea Penala (UP) PE ACEST MOTIV, IN CAZ NEGATIV UP SE VA RELUA PRIN Procesul verbal AL ORGANULUI JUDICIAR.
TOATE PROBELE SI DOSARUL RAMAN LA ORG. JUDICIAR CARE IL CLASEAZA.

DEOCAMDATA ATAT, IN FUGA, O SA REVIN MAI APROFUNDAT, PLEC 2 ZILE DE ACASA


Ultima editare efectuata de catre Fanuta Lisman in Mar Ian 19, 2010 11:38 pm, editata de 1 ori (Motiv : urmarire penala, mediere, infractiune, intelegere amiabila)
avatar
Costinaso

Data de inscriere : 03/01/2010
Varsta : 55
Localizare : 1Galati - Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.mediereagalati.wordpress.com

Sus In jos

Re: Poate inceta urmarirea penala daca invinuitul ajunge la mediere cu persoana vatamata?

Mesaj Scris de speeder86me la data de Mar Feb 02, 2010 8:11 am

Incetarea urmaririi penale este o solutie de netrimitere in judecata ,care se aplica atunci cand procurorul constata existenta art.10 lit.f-j, i`1 si j C.proc.pen si avem invinuit sau inculpat in cauza.Procedura este urmatoarea,in linii mari atunci cand organul de cercetarea penala ale politiei judiciarea constata existenta unuia din cazurile sus amintite , intocmeste un referat cu propunerea de incetare a urmaririi penale.Procurorul poate dispune fie restituirea dosarului in vederea continuarii actelor de urmarire penala(infirmarea referatului), fie dispune prin ordonanta/rezolutie incetarea urmaririi penale.

1. posibilitatile partilor de a ajunge la o intelegere
Dupa caz ,partile pot sa se inteleaga sau pot sa nu se inteleaga.

2. daca, dupa ce s-au inteles si urmarirea penala a incetat, mai poate fi reluata urmarirea penala impotriva invinuitului cu privire la aceeasi fapta?
Raspunsul e nu.Deoarece daca dupa ce s-a constatat existenta vreunuia din cazurile prevazute de art.10 f-j ,i`1 ,j CPP ,inceperea urmaririi penale din nou ar da acelasi rezultat ,nu?
art.10 lit.f lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate - se intelege ca persoana vatamata nu doreste sa faca plangere prealabila ,in urma aducerii la cunostinta de catre organele judiciare de aceasta posibilitate,lucru care ar fi consemnat intr-un pv.
art.10 lit.g a intervenit amnistia - amnistia este un act al Parlamentului ,care chiar si o secunda daca e in vigoare produce efecte.
etc. etc.

3. Este obligatoriu ca procurorul sa cunoasca detaliile impacarii partilor sau este suficient sa i se aduca la cunostinta doar procesul verbal al mediatorului?
Aici nu pot decat sa formulez o parere personala.Raspunsul vine din insasi Constitutia Romaniei ,care prevede in art.131 "...reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept ,precum si drepturile si libertatile cetatenilor" ori calea medierii ,o cale a impaciuirii cum era denumita mai demult este o cale extrajudiciara ,care respecta intimitatea partilor.In alineatul urmator se prevede ca " ...conduc si supravegheaza activitatea de cercetarea a politiei judiciare,in conditiile legii" deci nicidecum activitatea mediatorului.

Cred insa ca mediatorul trebuie sa aiba de asemenea o pozitie impartiala fata de parti ,si sa nu induca manevre dolosive in procesul de mediere,manevre care ar fi de natura sa prejudicieze grav echilibrul concesiilor facute.Echilibrul acestor concesii cred ca este o problema pe care ar trebui sa il cunoasca procurorul.


www.speeder86me.wordpress.com

speeder86me

Data de inscriere : 01/02/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Mediere penala si reluarea procesului

Mesaj Scris de Cristi Danilet la data de Sam Feb 06, 2010 9:17 am

Dacă medierea se închide prin împăcarea părţilor inaintea procesului (eu cred insa ca rezultat al medierii poate fi si nedepunerea plangerii prealabile sau retragerea plangerii prealabile), părţile pot încheia un acord şi în scris, care poate fi supus autentificării de către notarul public. Legea prevede în mod expres că persoana vătămată nu mai poate sesiza, pentru aceeaşi faptă, organul judiciar (art. 69 alin.1). Legea de procedură penală nu reglementează ce soluţie se va adopta dacă totuşi persoana vătămată formulează o plângere prealabilă după o mediere reuşită. După opinia mea, este vorba de autoritatea de lucru convenit ce constituie un caz special de neîncepere a urmăririi penale şi care într-o viitoare reglementare va trebui să figureze printre cazurile enumerate în art. 10 C.pr.pen.
Când medierea are succes dupa inceperea urmarii penale, art. 58 alin 1 din lege prevede că dacă părţile aflate în conflict au ajuns la o înţelegere, se poate redacta un acord care va cuprinde toate clauzele consimţite de acestea (printre care mentiunea impacarii lor sau obligatia asumata de partea vatamata de a-si retrage plangerea prealabila) şi care are valoarea unui înscris sub semnătură privată. Organul judiciar (procurorul sau judecătorul) trebuie să ia act în mod nemijlocit de înţelegerea dintre părţi. De aceea, pentru soluţionarea cauzelor penale în baza acordului încheiat ca rezultat al medierii, părţile trebuie să depună la organul judiciar forma autentică a acordului sau să se prezinte în faţa organului judiciar pentru a se lua act de voinţa acestora (art. 70 alin.5 nou introdus).
Solutia care se da este incetarea urmarii penale sau a procesului penal intemeiata pe art. 10 lit h Cpp. Oricarei formulari ulterioara a unei noi plangeri prealabile cu acelasi obiect i se va opune autoritatea lucrului convenit (daca procedura anterioara s-a finalizat in faza up), respectiv autoritatea de lucru judecat (daca procedura anterioara s-a finalizat in fata instantei).

Cristi Danilet

Data de inscriere : 06/02/2010
Localizare : Oradea

Vezi profilul utilizatorului http://cristidanilet.wordpress.com

Sus In jos

Medierea in materie penala - indicatii, limite, proceduri

Mesaj Scris de Costinaso la data de Mier Feb 10, 2010 12:18 am

Multumesc domnului judecator Danilet pentru interventia prompta la intrebarea intermediata de Fanuta, si deasemenea lui speeder86me.
Revenit de pe drumuri mai adaug cate ceva, in afara de ceea ce s/a spus aici sau in materialul meu (proiect) despre medierea in domeniul penal:
- plangerea se adreseaza organului de urmarire penala - procurorul, politistul judiciar sau alte org. anume desemnate - de catre persoana care a suferit o vatamare fizica, materiala sau morala prin infractiune, personal sau prin mandatar special ori reprezentantul legal al persoanelor lipsite de cap. de exercitiu, in termen de 2 luni de cand persoana vatamata (sau persoana indreptatita a reclama in cazul minorului sau incapabilului) a stiut cine este faptuitorul.
- potrivit art. 69 al.2 din Lg. 192/2006 daca procedura de mediere a fost declansata in termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii prealabile acest termen se suspenda pe durata desfasurarii medierii. Daca partile aflate in conflict nu s-au impacat, persoana vatamata poate introduce plangerea in acelasi termen, care isi va relua cursul de la data intocmirii PV de inchidere a procedurii de mediere, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.
- daca procedura medierii se deschide dupa inceperea urmaririi penale (procesului penal), urmarirea se suspenda pana când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere (se va depune copie dupa acesta odata cu cererea de suspendare a UP / judecatii)
- potrivit art. 60 al. (1) În orice faza a procedurii de mediere, oricare dintre părţile aflate în conflict are dreptul de a denunta contractul de mediere, incunostintand, în scris, cealaltă parte şi mediatorul.(2) Mediatorul ia act de denunţarea unilaterala a contractului de mediere şi, în cel mult 48 de ore de la data primirii incunostintarii, întocmeşte un proces-verbal de închidere a procedurii de mediere. Aici mentionam faptul ca partea care a denuntat ct. si mediatorul trebuie sa instiinteze org. UP asupra inchiderii procedurii de mediere, urmand a se relua UP.
- procesul penal se reia din oficiu, imediat după primirea procesului-verbal prin care se constata ca părţile nu s-au împăcat, sau, dacă acesta nu se comunica, la expirarea termenului de 3 luni de mai sus.
- este de tinut cont de modificarea art. 70 prin legea 370/2009 care precizeza la noile alineate:
(5) Pentru solutionarea cauzelor penale in baza acordului incheiat ca rezultat al medierii, partile sunt obligate sa depuna la organul judiciar forma autentica a acordului sau sa se prezinte in fata organului judiciar pentru a se lua act de vointa acestora.
(6) Dispozitiile art. 61 alin. (2) se aplica in mod corespunzator in cazul in care medierea este recomandata de catre organele judiciare. (Art. 61 (2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, sa informeze în scris instanta de judecata dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere).
- organul judiciar va refuza sesizarea cu o noua plangere pentru aceeaşi faptă, iar daca partea vătămată insista sa o depuna, se va inscrie rezolutia de respingere in baza prevederii exprese a art. 69 alin.1 din lege.
- referitor la pastrarea confidentialitati de catre procuror / organul de cercetare penala la care s-a depus acordul de mediere, este suficient sa spunem ca la fel cu mediatorul si aceste organe sunt obligate sa pastreze confidentialitatea, urmarirea penala nefiind publica precum sedintele de judecata, iar din acord vor prelua partea esentiala a intelegerii pentru motivarea masurilor procesuale, fara acestea neputandu-se dispune de ex. incetarea urmaririi penale (UP);
- daca de la data depunerii plangerii prealabile, pana la inceperea urmaririi penale, pe timpul actelor premergatoare, extraprocesuale, partile doresc sa apeleze la mediere, consider ca, procurorul, la propunerea organului de cercetare penala (prin referat) sau din oficiu, dispune neinceperea urmaririi penale (NUP) prin rezolutie motivata. Dispozitia procurorului este un act extraprocesual si trebuie sa indeplineasca conditiile de legalitate, iar copii dupa rezolutie se comunica persoanei care a facut plangerea si dupa caz, celei fata de care s-au efectuat acte premergatoare. Dosarul ramane la organul de cercetare penala.
- dupa inceperea procesului penal, dispusa de org. cercetare penala (supusa confirmarii motivate a procurorului care exercita supravegherea activitatii de cercetare penala in termen de cel mult 48 de ore de la data IUP) sau procuror personal, prin rezolutie, UP se va efectua cu sau fara punerea in miscare a actiunii penale. Suspendarea UP poate interveni pe motiv de boala sau in cazul derularii procedurii de mediere. Primind cererea de suspendare si copia dupa contractul de mediere, organul de cercetare penala potrivit art. 239 propune SUP printr-un referat inaintat cu dosarul procurorului, care dispune suspendarea prin ordonanta. Dupa comunicarea ordonantei de SUP invinuitului/inculpatului si persoanei vatamate, dosarul se restituie organului de cercetare penala. Pe timpul suspendarii acesta poate sa efectueze actele a caror indeplinire nu este impiedicata de absenta celor doua parti aflate la mediere. In plus, org. cc.pen. se poate interesa periodic pe parcursul celor 3 luni de suspendare daca medierea se deruleaza.
- daca medierea nu s-a incheiat cu succesul constand in consemnarea in acordul de mediere a obligatiei partii vatamate de a retrage plangerea prealabila intr-un termen cat mai scurt, sau consemnarea impacarii partilor, partile si mediatorul trebuie sa instiinteze organul judiciar. Acelasi lucru se intampla daca medierea s-a soldat numai cu intelegerea asupra laturii civile, nu si a laturii penale. Organul cc.pen. reactiveaza cursul UP prin referatul de reluarea UP inaintat procurorului care dispune reluarea UP prin ordonanta, dupa ce verifica sa nu fi intervenit vreuna din cazurile prevazute la art. 10.
- daca partile s-au inteles numai asupra laturii penale si se retrage plangerea prealabila, org. cc. pen. propune prin referat incetarea UP, iar procurorul se pronunta prin ordonanta daca era pusa in miscare actiunea penala sau prin rezolutie motivata, in cazul in care nu s-a pus in miscare actiunea penala. La fel se procedeaza daca urmarirea penala viza numai raspunderea penala si s-a apelat la mediere, finalizata cu retragerea plangerii prealabile. Asupra laturii civile partea care a suportat vatamarea si s-a constituit in parte civila, se poate adresa instantei civile in termen de 30 de zile.
- atunci cand cazul de incetare a UP priveste un invinuit sau inculpat arestat, procurorul se va pronunta asupra incetarii UP in aceeasi zi in care a primit referatul cu propunerea de la organul cc.pen. Daca procurorul a dispus incetarea UP, trebuie sa ceara de indata instantei revocarea masurii arestarii preventive. In termen de 24 de ore de la primirea dosarului cu propunerea de incetare a UP, instanta dispune prin incheiere, revocarea masurii si punerea de indata in libertate a invinuitului sau inculpatului si restituie dosarul procurorului, in acelasi termen.impreuna cu o copie a incheierii.
In plus, potrivit art. 245 prin ordonanta de incetare a UP se dispune totodata asupra revocarii masurilor asiguratorii luate in vederea executarii pedepsei amenzii, confiscarii lucrurilor care potrivit art. 118 Cpen sunt supuse confiscarii speciale si restituirii celorlalte, masurilor asiguratorii privind reparatiile civile si restabilirii situatiei anterioare savarsirii infractiunii 9conform intelegerii la care s/a ajuns la mediere), cheltuielilor judiciare, restituirii eventualei cautiuni, masurilor de siguranta, dupa caz. Potrivit art. 246, copie dupa rezolutia sau ordonanta prin care procurorul dispune incetarea UP se comunica persoanei care a facut sesizarea, invinuitului sau inculpatului si dupa caz, altor persoane interesate. In cazul arestarii preventive, instanta instiinteaza prin adresa administratia locului de detinere, cu dispozitia de a-l pune de indata in libertate pe invinuit sau inculpat.

As vrea, daca se poate, sa se faca observatii asupra acestei proceduri, de catre vreun domn procuror interesat de subiect sau nu, intrucat cei la care am apelat ori nu sunt deloc in tema, ori taraganeaza trimiterea unui punct de vedere. Intentionez ca aceste precizari impreuna cu acea tema publicata sa le cuprind intr-un Ghid de mediere pentru organele de urmarire penala sau macar pentru politia judiciara, dupa modelul ilustrului nostru colaborator, dl. judecator Danilet, pentru magistrati. Astfel, daca il pot pune la punt in timp util, la 03.03.2010, nu numai mediatorii, avocatii si judecatorii sa fie in tema, ci si politistii judiciari si procurorii. Ghidul va fi difuzat in toate unitatile in care exista structuri de politie judiciara cu aprobarea ministrului sau secretarului de stat pe probleme de ordine si siguranta publica, va fi obiectul unor informari pe site-uri, reviste MAI, diverse intalniri, adunari, conferinte, pregatiri de specialitate, astfel incat si in domeniul penal, mai putin discutat in ultimii 3 ani, medierea sa poata fi aplicata conform legii si in interesul justitiabililor, altor cetateni, justitiei, etc.

Mediator C. Asofronie
avatar
Costinaso

Data de inscriere : 03/01/2010
Varsta : 55
Localizare : 1Galati - Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.mediereagalati.wordpress.com

Sus In jos

Re: Poate inceta urmarirea penala daca invinuitul ajunge la mediere cu persoana vatamata?

Mesaj Scris de martupilani la data de Mier Mar 02, 2011 1:47 am

avocatii care reprezinta partile aflate într-un conflict de natura penală pot recurge la ,,represalii,, asupra mediatorului daca parțiile convin sa se adreseze unui mediator pentru solutionarea conflictului prin mediere? le este subestinată profesia?

martupilani

Data de inscriere : 07/02/2011

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Poate inceta urmarirea penala daca invinuitul ajunge la mediere cu persoana vatamata?

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Vin Mar 04, 2011 5:30 pm

Mediatorul este independent in exercitarea profesiei sale, ca si avocatul! Nu vad desprece „represalii” ar putea fi vorba.

Daca mediatorul apreciaza ca avocatul, prin atitudinea sa, nu vine in sprijinul partilor ce sunt asistate, cu acordul acestora, mediatorul poate derula medierea si in absenta avocatilor. Desigur ca nu este de preferat dar, in ultima instanta .... Question
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: Poate inceta urmarirea penala daca invinuitul ajunge la mediere cu persoana vatamata?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum