Forum - Mediere si mediatori.
Bine ati venit pe Forum.
Suntem onorati de vizita dumneavoastra.

Pentru a va inregistra, nu trebuie sa fiti nici mediatori, nici juristi si nici de o alta profesie in legatura cu medierea.

Va aflati intr-un litigiu (civil, comercial, penal), sunteti in conflict cu o persoana (fizica sau juridica) si nu cunoasteti procedura medierii?

Vizitati subiectele abordate pe forum si daca nu va ofera un raspuns satisfacator, adresati propriile dumneavoastra intrebari.

Vă vom răspunde, în limitele pe care ni le permite legea (a se vedea Regulamentul).

Mulţumim de înţelegere şi vă aşteptăm!


Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Bookmarking social

Bookmarking social digg  Bookmarking social delicious  Bookmarking social reddit  Bookmarking social stumbleupon  Bookmarking social slashdot  Bookmarking social yahoo  Bookmarking social google  Bookmarking social blogmarks  Bookmarking social live      

Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social

Parteneri
forum gratuit


Conferinţa Naţională a Mediatorilor 2010, ediţia a 2-a. Cum a fost!

In jos

Conferinţa Naţională a Mediatorilor 2010, ediţia a 2-a. Cum a fost!

Mesaj Scris de judiciarius la data de Dum Noi 21, 2010 9:41 pm

În zilele de 19 şi 20 noiembrie 2010, Consiliul de mediere a organizat la Rin Grand Hotel, Bucuresti, Conferinta Nationala a Mediatorilor – ediţia a doua, cu tema: „Medierea functionează! – Mica Reformă în Justiţie”.
La conferinţă au participat reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice interesate de dezvoltarea profesiei de mediator, în special de aplicarea începând cu finalul acestui an a Legii nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care aduce modificări relevante privind medierea, precum şi reprezentanţi de seamă din rândul magistraţilor – judecători, procurori, reprezentanţi ai centrelor de mediere din ţară şi mediatori autorizaţi, respectiv ai celorlalte profesii liberale partenere: avocaţi, consilieri juridici, notari publici, practicieni în insolvenţă, consultanţi fiscali, experţi tehnici, arbitraj, etc.

ZIUA 1
Conferinţa a fost deschisă de Anca Elisabeta Ciucă, Preşedintele Consiliul de Mediere şi Zeno Sustac, Coordonator Comisia de Promovare a Medierii şi moderată de Simona Bădăluţă, Centrul de Mediere Iaşi.
Au luat cuvântul:
Lidia Barac, Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei a prezentat contextul în care s-a decis elaborarea acestui proiect de lege, dar şi demersurile întreprinse de Ministerul Justitiei în vederea eficientizării actului de justiţie: „Prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor s-au făcut paşi importanţi pentru mediere, dar se puteau face şi mai mulţi.”
Adrian Neacşu, Preşedinte Tribunal Vrancea, Membru Consiliul Superior al Magistraturii: „ Şi eu şi colegul meu Cristi Dănileţ – vicepreşedintele Judecătoriei Oradea facem parte dintre cei care înţeleg rolul social al judecătorilor. De aceea, medierea o vedem ca una din metodele prin care putem eficientiza activitatea instanţelor. Trebuie să avem cât mai multe întâlniri comune judecători-mediatori şi cât mai multe acorduri de mediere ca să depăşim dificultăţile practice ce se pot ivi în aplicarea în concret a dispoziţiilor legale privind medierea la speţele care ajung în faţa noastră. Aşadar, noi chiar credem în pacea socială la care medierea poate contribui.”
Mădălina Afrasinie, Judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia VI Comercială a menţionat ca la nivelul Tribunalului Bucureşti judecătorii recomandă medierea, îndrumă părţile să apeleze la mediatorii autorizaţi şi stăruie în toate fazele procesului pentru ca soluţionarea conflictului să se facă pe cale amiabilă.
Denis Ghervase, Presedinte Judecătoria Craiova a evidenţiat faptul că încă din anul 2003 la Craiova, judecătorii au participat la un curs de formare cu formatori americani, motiv pentru care deschiderea faţă de acestă modalitate alternativă de soluţionare a litigiilor a fost totală. 80% dintre solicitările care se adresează judecătorilor pot fi mediate.
Ioan Băcan, Procuror Şef – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: „Procurorii susţin medierea, mai ales că D-na Katalina Barbara Kibedi care a avut o contribuţie importantă la promovarea medierii ca un capitol important al reformei în justiţie a fost procuror”.
Ion Ilie – Iordăchescu, Decan al Baroului Bucureşti, UNBR „Sunt iniţiatorul propunerii legislative potrivit căreia avocaţii sunt de drept mediatori. Ştiu că poate sunt singurul din această sală care am această opinie, dar în Statutul profesiei de avocat, încă din 2004 este prevăzut faptul că avocatul va încerca în momentele oportune să-şi consilieze clientul cu privire la posibilitatea soluţionării unui conflict pe cale amiabilă sau printr-o cale legală alternativă, aptă a protegui drepturile şi interesele legitime ale acestuia. Însămi eu, în calitate de decan am obligaţia de a încerca medierea în vederea soluţionarii amiabile a litigiului dintre avocaţi.”
Intervenţia a născut ample discuţii finalizate cu concluzia că UNBR a luat act de scrisoarea deschisă a CM cu privire la o viitoare întâlnire la nivel de conducere a celor două profesii liberale pentru a media aspectele neconvergente intervenite, decanul Baroului Bucureşti fiind invitat să participe gratuit la un curs de mediere pentru a identifica instrumentele necesare practicării profesiei de mediator şi a fi analizate în comparaţie cu profesia de avocat.Elena Buştea, Presedinte CN al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor, pe de altă parte a arătat că la nivel internaţional se acordă o foarte mare importanţă profesiei de mediator şi că avantajele avocaţilor în a consilia clientul pentru a apela la un mediator autorizat sunt mult mai evidente şi eficiente decât a urma procedura clasică a instanţei. De altfel la nivel internaţional se desfăşoară Forumul Mondial al Centrelor de Mediere. Forumul a fost creat în 2001 de către Comisia de mediere a UIA (Uniunea Internaţională a Avocaţilor). Aceasta reuneşte cele mai importante centre de mediere din întreaga lume şi oferă o ocazie de a face schimb de opinii cu privire la dezvoltarea ADR (Alternative Dispute Resolution) şi cele mai bune practici în domeniul soluţionării conflictelor.
Crenguţa Leaua, Vicepreşedinte Tribunal Arbitral CCIR: „Profesia de mediator vine în completarea profesiei de arbitru. Medierea şi arbitrajul sunt două profesii care se susţin reciproc întrucât au foarte multe asemănări. De altfel, singura diferenţă pe care am indentificat-o este caracterul formal, oficial al hotărârii arbitrale care are forţa juridică ca şi a unei hotârâri judecătoreşti. Arbitrajul, medierea, soluţionarea administrativă a unor litigii etc., prezintă avantaje specifice şi reprezintă soluţii alternative la justiţia statală.”
Ion Ciocan – Purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei a precizat că va întreprindere toate demersurile din calitatea sa pentru a face cunoscută medierea şi profesia de mediator prin mijloacele de informare şi că va elabora o strategie de promovare a imaginii care să fie utilizată la nivelul acestei profesii liberale.
Irina Zlătescu, Director Institutul Roman pentru Drepturile Omului şi Florin Zamfir, Director Şcoala Română de Afaceri au evidenţiat necesitatea formării continue a mediatorilor, informând cu privire la oportunitatea participării persoanelor interesate la un modul privind medierea, respectiv managementul situaţiilor de criză, în cadrul entităţilor ce le conduc.
ZIUA 2
În ziua de 20 noiembrie au fost organizate ateliere de lucru pe teme de interes deosebit privind mediarea şi profesia de mediator:
1. Promovarea serviciului de mediere - Prezentare şi discuţii moderate de Zeno Şuştac
Prezentări susţinute de: Ana Bălan, Simona Bădăluţă, Nicoleta Nitu, Fănuţa Lişman, Nicolae Dediu
2. Mica Reformă in Justiţie - Prezentare şi discuţii moderate de Katalin Barbara Kibedi
Prezentări susţinute de: Judecător Laura Zaharia si Judecător Georgiana Bădoi
3. Formarea continuă a mediatorilor - Prezentare şi discuţii moderate de Daniela Popoviciu şi Mariana Belbiţă
Prezentări susţinute de: Adrian Bădilă, Constantin Asofronie, Ion Dedu, Anca Albici, Daniel Vieru
4. Organizarea profesiei de mediator - Prezentare şi discuţii moderate de Mariana Zainia
Prezentări susţinute de: Maria Tacea
5. Medierea în practică - Prezentare şi discuţii moderate de Mugur Mitroi
Prezentări susţinute de: Luminiţa Trifan (Bune practici), Mirela Iovu şi Constantin Rotaru (Medierea în relaţia client – bancă), Ioan Viorel Danciu (Succesul ca mediator), Tudor Maftei Golopeţia (Medierea în domeniul medical); Ecaterina Balica şi Andrea Paroşanu (Medierea în penal)
6. Asociaţiile profesionale ale mediatorilor - Prezentare şi discuţii moderate de Carmen Fiscuci
Prezentări susţinute de: Adrian Bădilă, Doina Derscanu, Constantin Asofronie, Claudiu Ignat
7. Etica in mediere - Prezentare şi discuţii moderate de Anca Elisabeta Ciucă
Prezentări susţinute de: Silviu Eruşencu, Silvana Vasilescu, Ion Constantin
8. Reguli de publicitate - Prezentare şi discuţii moderate de Ioana Marin (Stoica)
Prezentări susţinute de: Paula Lavric, Aurora Ciorobea, Nicoleta Niţu, Andreea Gocan

La finalul Conferinţei Naţionale a Mediatorilor 2010 – ediţia a 2-a – s-a constatat unanim existenţa certitudinii că „În România, Medierea Funcţionează!” Participanţilor le-au fost acordate certificate de participare. Participarea la conferinţă este inclusă în formarea profesională continuă a mediatorilor, fiind acordate 5 puncte de pregătire profesională.

Mediator: Robert-Ionuţ CHIRIAC
Centrul de Training, Consultanţă şi Mediere Oneşti
[img][/img]
avatar
judiciarius

Data de inscriere : 19/03/2010
Varsta : 39
Localizare : Onesti, Bacau

Vezi profilul utilizatorului http://wwww.acjb.ro

Sus In jos

Re: Conferinţa Naţională a Mediatorilor 2010, ediţia a 2-a. Cum a fost!

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Dum Noi 21, 2010 10:09 pm

Stimate coleg,
Multumim pentru informatii.

Daca nu-i bai, voi prelua mesajul tau si pe blog.

Intr-adevar, dupa cum multi colegi din tara au impartasit, medierea chiar functioneaza. Trebuie sa facem sa mearga lucrurile mai bine si in Bucuresti.

Cu acest prilej, lansez si invitatia catre colegii din Bucuresti de a ne organiza in vederea asigurarii informarii atat la instantele din Bucuresti cat si in cadrul altor institutii.

In acest sens am deschis un grup de discutii doar pentru mediatori, pentru a veni cu propuneri si a vedea cine doreste sa participe efectiv in activitatea de informare.
Grupul are aceasta adresa: http://groups.google.com/group/mediatori-bucuresti?hl=ro
Trebuie facuta solicitarea de a face parte din acest grup de discutii.


Ultima editare efectuata de catre Fanuta Lisman in Dum Noi 21, 2010 10:10 pm, editata de 1 ori (Motiv : informare cu privire la mediere)
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum