Forum - Mediere si mediatori.
Bine ati venit pe Forum.
Suntem onorati de vizita dumneavoastra.

Pentru a va inregistra, nu trebuie sa fiti nici mediatori, nici juristi si nici de o alta profesie in legatura cu medierea.

Va aflati intr-un litigiu (civil, comercial, penal), sunteti in conflict cu o persoana (fizica sau juridica) si nu cunoasteti procedura medierii?

Vizitati subiectele abordate pe forum si daca nu va ofera un raspuns satisfacator, adresati propriile dumneavoastra intrebari.

Vă vom răspunde, în limitele pe care ni le permite legea (a se vedea Regulamentul).

Mulţumim de înţelegere şi vă aşteptăm!


Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Bookmarking social

Bookmarking social digg  Bookmarking social delicious  Bookmarking social reddit  Bookmarking social stumbleupon  Bookmarking social slashdot  Bookmarking social yahoo  Bookmarking social google  Bookmarking social blogmarks  Bookmarking social live      

Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social

Parteneri
forum gratuit


Devine obligatorie medierea in cauzele comerciale?

In jos

Devine obligatorie medierea in cauzele comerciale?

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Joi Iul 15, 2010 10:26 pm

Potrivit recentului Proiect de lege al MJ, asemeni cauzelor de divort, la recomandarea instantelor, partile conflictului de natura comerciala vor fi obligate sa parcurga procedura prealabila a medierii, procedura in care partile sunt informate asupra tuturor aspectelor medierii, astfel incat partile sa inteleaga scopul, avantajele, limitele si efectele medierii.

Astfel, daca partile nu parcurg procedura medierii inainte de sesizarea instantei de judecata (a se vedea Inlocuirea concilierii cu medierea), pasii ce vor fi urmati sunt urmatorii:

1. Instanța, în virtutea rolului activ, va stărui ca partile să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește solutionarea litigiului.

În cazul acordului partilor, instanța va lua act de tranzactia acestora si va da hotararea de expedient.

2. În ipoteza în care părțile nu pot ajunge la un acord, instanța va recomanda părților medierea.

În această ipoteză, părțile nu mai au de ales. Ele vor fi nevoite să parcurgă procedura prealabilă a medierii care presupune etapa in care partile sunt informate, etapă la finalul căreia pot lua decizia, fie de a solutiona litigiul prin mediere, fie de a reveni in instanta.

3. Astfel, pasul trei, pas obligatoriu, este cel de informare cu privire la mediere și obținerea procesului-verbal prin care se constată parcurgerea acestei etape și rezultatul la care părțile au ajuns, de comun acord, indiferent care ar fi acest rezultat.

4. Daca, în urma procedurii de informare, partile se hotarasc sa urmeze procedura propriu-zisa a medierii, impreuna cu mediatorul vor stabili calendarul sedintelor de mediere, în vederea solutionarii litigiului și incheierii acordului de mediere.

Între timp, înainte de împlinirea termenului stabilit de către instanță pentru informare, părțile vor inmana instantei procesul-verbal ce va fi încheiat de mediator, la finalul etapei de informare.

Desigur că există posibilitatea ca partile să încheie acordul de mediere inainte de implinirea termenului fixat de instanta. In aceasta ipoteza, partile se pot prezenta instantei nu doar cu procesul-verbal ci si cu acordul de mediere care va fi insotit și de procesul-verbal prin care se constata solutionarea medierii (de aceasta data, necesitatea întocmirii procesului-verbal avand drept temei prevederile Legii 192/2006).

5. La încheierea acordului de mediere, soții revin in instanta pentru obținerea hotararii de expedient.

6. Daca, in urma procedurii de informare, părțile doresc să revina in instanta, sunt libere sa o faca iar instanta va proceda la solutionarea litigiului pe calea clasica. Și in aceasta ipoteza partile trebuie sa prezinte instantei procesul-verbal intocmit de mediator și semnat de parti prin care se constata faptul ca partile au parcurs etapa de informare dar inteleg sa continue solutionarea litigiului pe calea judicira, in instanta.
Fiind decizia partilor, acestea nu pot fi obligate sa o motiveze. Procesul verbal, in oricare dintre situatii, nu va face decat sa constate rezultatul procedurii de informare și decizia partilor de a urma sau nu procedura propriu-zisa a medierii, fara a se motiva decizia luata de parti.

In conceptia noii legi ce se propune, aceasta etapa devenind obligatorie pentru partile ce au primit recomandarea de a merge la mediere, refuzul de a parcurge aceasta etapa va fi sanctionat cu amendă judiciară de la 50 lei la 700lei.

In acest sens, punctul 6 al Proiectului modifica art. 108 indice 1 privind amenzile judiciare si despagubirile, din Cod. pr. civ.

Astfel, putem conchide ca ori de cate ori instanta va recomanda partilor medierea, in cauzele comerciale, acestea vor fi obligate sa parcurga procedura prealabila a medierii.
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: Devine obligatorie medierea in cauzele comerciale?

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Mar Oct 19, 2010 5:32 am

Iata ca Mica reforma a fost adoptata!!!
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: Devine obligatorie medierea in cauzele comerciale?

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Mar Oct 19, 2010 7:24 pm

Mai mult decat atat, se pare ca Art.720 indice 1 a fost modificat in felul urmator:
„În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie conciliere directa. Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de trei luni de la începerea ei.”

Prin urmare, in cauzele comerciale, ca procedura prealabila instantei, fie alegem medierea fie concilierea.
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: Devine obligatorie medierea in cauzele comerciale?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum