Forum - Mediere si mediatori.
Bine ati venit pe Forum.
Suntem onorati de vizita dumneavoastra.

Pentru a va inregistra, nu trebuie sa fiti nici mediatori, nici juristi si nici de o alta profesie in legatura cu medierea.

Va aflati intr-un litigiu (civil, comercial, penal), sunteti in conflict cu o persoana (fizica sau juridica) si nu cunoasteti procedura medierii?

Vizitati subiectele abordate pe forum si daca nu va ofera un raspuns satisfacator, adresati propriile dumneavoastra intrebari.

Vă vom răspunde, în limitele pe care ni le permite legea (a se vedea Regulamentul).

Mulţumim de înţelegere şi vă aşteptăm!


Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Bookmarking social

Bookmarking social digg  Bookmarking social delicious  Bookmarking social reddit  Bookmarking social stumbleupon  Bookmarking social slashdot  Bookmarking social yahoo  Bookmarking social google  Bookmarking social blogmarks  Bookmarking social live      

Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social

Parteneri
forum gratuit


Noile modificari propuse de Ministerul justitiei privind medierea

In jos

Noile modificari propuse de Ministerul justitiei privind medierea

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Lun Iul 12, 2010 11:21 pm

Pe sit-ul Ministerului Justitiei a fost publicat Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor și Expunerea de motive ce însoţeşte acest proiect.
Prevederile cu referire la mediere sunt urmatoarele:
1. Modificări privitoare la divorț.
2. Modificări în materie comercială.
Modificarile le puteti gasi pe sit-ul Ministerului Justitiei sau, sintetizate de mine, aici: Proiectul legii privind reforma in justitie, cu privire la mediere.

De asemenea, modificarile propuse pentru Codul familiei, le puteti regasi si aici: Divort prin mediere, inclusiv inainte de implinirea unui an de la casatorie.
După cum se observă, atât în cazul divorțului cât și în cazul litigiilor comerciale, legiuitorul impune părților parcurgerea procedurii prealabile a medierii.

Astfel, în caz de litigiu (ca și în caz de divorț), ”instanţa va stărui pentru soluţionarea lui, în tot sau în parte, prin înţelegerea părţilor”. în cazul în care părțile nu se împacă la stăruința instanței, aceasta va recomanda părților medierea și, în acest caz, părțile vor fi nevoite să se prezinte unui mediator ales de comun acord, în vederea informării. După cum este formulat textul de lege, nu se lasa loc interpretarilor. Prin urmare, partile vor fi obligate sa parcurga procedura prealabila a medierii.

Abia după parcurgerea acestei proceduri prealabile, sesiuni de informare, părțile pot decide dacă vor urma sau nu procedura propriu-zisa a medierii, în vederea solutionarii litigiului.

Astfel că, după informare, părțile pot incheia un contract de mediere intre ele si mediator, pot alege un alt mediator care sa le medieze conflictul sau pot refuza sedintele de mediere.

Decizia partilor trebuie luata in termenul fixat de instanta ce nu poate fi mai mic de 15 zile. Pentru instiintarea instantei, mediatorul va intocmi procesul verbal ce contine decizia partilor, indiferent care este ea, iar procesul-verbal va fi semnat si de parti.

Cand partile stabilesc sa urmeze procedura medierii pentru solutionarea litigiului, la termenul fixat de instanta se vor prezenta cu procesul-verbal iar instanta va suspenda judecata potrivit art. 242 alin 1 (prin vointa partilor).Dupa incheierea acordului de mediere, partile vor reveni in instanta pentru hotararea de expedient si vor putea cere instantei restituirea taxei judiciare de timbru.

Dupa incheierea acordului de mediere, daca se incheie inainte de expirarea termenului fixat de instanta, părțile pot cere deîndata instantei sa ia act de acord, potrivit Legii medierii.

Daca partile refuza medierea, la termenul fixat de instanta vor continua judecata.

Ca si concluzie, procedura prealabila a medierii va deveni obligatorie ori de cate ori instanta va recomanda partilor medierea. Iar instanta va fi obligata sa recomande medierea ori de cate ori partile nu se impaca in urma staruintelor instantei.

Prin urmare, vom avea de lucru. Insa, activitatea noastra nefiind remunerata, putem spune ca vom avea parte de multa munca voluntara. Dar, pe aceasta tema, vom mai discuta.
Este un subiect ce cred ca trebuie sa ne intereseze pe toti.
Va asteptam la dezbatere.
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: Noile modificari propuse de Ministerul justitiei privind medierea

Mesaj Scris de smaranda la data de Mar Iul 13, 2010 6:04 pm

Din punctul meu de vedere nu stiu cat s-a realizat de mult, decat ca se face publicitate medierii pe banii nostri si pe timpul nostru. Si cum am mai spus-o si trebuie sa o repet, mi se pare absolut normal sa ma ocup si de publicitatea unui domeniu de activitate pe care doresc sa-l prestez, dar asta se face benevol si nu prin forta legii.
Ca sa pot face informare cu privire la mediere trebuie sa functionez, ca sa functionez imi trebuie spatiu(care costa), imi trebuiesc utilitati(care costa), imi trebuiesc hartie, creion, etc(care costa), apa, cafea(care costa).Iarna este caldura, vara aparatul de aer conditonat. Nu mai vorbesc de timpul pierdut, fara nici un castig, timp in care daca nu castigam din mediere, macar trebuie sa castigam din restul activitatilor pe care le avem cu totii. Daca voua vi se pare normal si corect sa munciti intr-un loc ca sa aduceti bani sa intretineti alta activitate care nu aduce nimic, eu va felicit! Sau sa zicem ca odata la nu stiu cate informari doreste cineva sa faca o mediere, ce onorariu ati putea lua ca sa va acoperiti restul cheltuielilor? Sau ce alta meserie, activitate cunoasteti in care oamenii sunt obligati sa munceasca gratuit?
Fapt pentru care, eu propun un lucru care mi se pare echitabil - m-am inspirat de la colegii avocati- si care mi se pare absolut corect in conditiile de fata.
Sa facem un fel de "oficii" dar intr-un sens mai personal, adica:
La fiecare instanta, pe baza unui tabel facut de Consiliul de mediere cu mediatorii de serviciu, sa fie 1-2 persoane pe zi, care stau de serviciu la instanta, intr-o camera pe care trebuie sa o dea instantele, serviciu care este strict pentru informare. Doreste clientul sa continue cu medierea, atunci din Tabloul mediatorilor sau poate chiar cu persoana-mediatorul care l-a informat, se stabileste o data cand se prezinta cu totii la Biroul mediatorului.
Asa, toti colegii fac "practica" in domeniul promovarii pro bono si toti au posibilitatea sa se afirme.

smaranda

Data de inscriere : 23/03/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

punctez pentru smaranda

Mesaj Scris de radusava la data de Mar Iul 13, 2010 8:24 pm

Salut toti colegii mediatori!
Sunt de acord cu propunerea facuta de SMARANDA. Aceasta propunere ar trebui insusita de membrii Consiliului de Mediere care sa incheie un Protocol cu cei din M.J. in vederea acordarii unor spatii, cel putin la nivelul Judecatoriei si Tribunalului, pentru a putea fi aproape de justitiabili. In situatia in care nu ne vom face simtita prezenta in mijlocul justitiabililor, ramanem pentru acestia o entitate abstracta, mai ales ca romanul este foarte comod, avocatul partii nu gaseste sau nu vede un interes din apelarea la un mediator pentru ca ii scad considerabil veniturile din onorarii.
Personal, am vorbit despre aceast mod de a ne face cunoscuti de justitiabili, insa colegii mi-au replicat: "esti nebun, vrei sa ne punem in cap avocatii?"
In ceea ce priveste activitatea de informare pro bono cred ca aceasta va depinde de fiecare mediator in parte. Din experienta mea profesionala (neplacuta) consider ca nu trebuie sa va pierdeti timpul cu clientii intrand pe discutii referitoare la problema lor personala, decat dupa momentul semnarii Contractului de mediere. In caz contrar veti putea ajunge, dupa 3-4 intalniri si discutii depre problema acestora, fara a accepta sa incheie contractul , sa "va rugati" sa accepte incheierea lui.
Concluzionand, incercati sa informati potentialii clienti doar cu privire la procedura medierii si efectele sale, altfel activitatea dvs. poate avea doar un castig de experienta.
Va doresc cat mai multe medieri!
Cu stima, mediator Radu S.

radusava
Vizitator


Sus In jos

Dificultati in mediere

Mesaj Scris de enescueugen la data de Dum Apr 17, 2011 10:44 pm

Buna ziua stimati colegi!
Am sa va expun "bunavointa instantelor" ca sa nu mai vb de notariat si cartea funciara. Intampin tot felul de piedici , am efectuat mediere in special la transferul dreptului de proprietate, act autentic, succesiuni. Vreau sa ma ajutati daca ati facut acorduri in acest sens, deoarece instanta imi solicita potrivit prevederilor art 109, alin 4 Cod pr civila "Procedura prealabilă ce trebuie îndeplinită înainte de sesizarea instanţei cu dezbaterea unei succesiuni se îndeplineşte de către notarul public care, la cererea persoanelor interesate, va elibera o încheiere cu privire la rezultatele verificărilor efectuate în Registrul de Evidenţă a Procedurilor Succesorale al Camerei Notarilor Publice prevăzută de art. 44 din Regulament şi în Registrele Unice ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România prevăzute de art . 561-564. " M-am adresat notarului prin adresa dar refuza sa-mi furnizeze datele soliciate pe simplu motiv ca domnia sa nu sta de vb cu mediatorul ci cu partile.Eu il inteleg intr-un fel , ca pierde clientul dar va rog sa imi spuneti ce alte metode as putea adopta in afara de faptul ca il pot actiona in CAF, care este de durata?Instanta ptr calcularea taxei judiciare de timbru nu mai este de acord cu valoarea estimativa din actiune, ma informeaza ca trebuie sa o calculez dupa valorile notarilor publici? e legal?
Astept raspunsul dvs stimati mediatori!

enescueugen

Data de inscriere : 17/04/2011

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Noile modificari propuse de Ministerul justitiei privind medierea

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Lun Apr 18, 2011 5:03 am

Stimati colegi,

Am facut un partaj in urma deschiderii unei succesiuni.
Intr-adevar, instanta solicita procedura prealabila de care vorbeste colegul nostru (@enescueugen), procedura ce trebuie indeplinita de catre clienti si nu de mediator. Ne place sau nu, aceasta este legea. Mai mult decat atat, fiind vorba de date personale, notarul nu poate furniza informatii decat celor in drept sau celor imputerniciti in acest sens.

Privitor la procedura solicitata de instanta, ea este obligatorie intrucat instanta trebuie sa stie daca s-a mai deschis ori nu o alta procedura cu privire la succesiunea asupra careia trebuie sa se pronunte.

Nu vrea nimeni sa puna „bete-n roate” nimanui ci, pur si simplu, acestea sunt procedurile pentru a evita alte conflicte.

Mai mult, stimati colegi, desi avem dorinta de a simplifica tot mai mult viata clientilor nostri, nu ne putem noi asuma toate responsabilitatile.
Nu stiu daca, acolo unde exista consilieri juridici angajati ai Biroului de mediator, ar putea acestia sa fie mandatati de catre clienti sa solutioneze aceste aspecte. Pana se vor lamuri lucrurile, cred ca trebuie sa-i lasam pe clienti sa rezolve ceea ce ei pot rezolva si, pentr ce nu pot, nu putem face altceva decat sa-i indrumam catre specialisti cu care nu ne opreste nimeni sa colaboram.

avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: Noile modificari propuse de Ministerul justitiei privind medierea

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum